fbpx
irsk setter, jakthund

Velg riktig fôr og utstyr til jakthunden

At du som eier passer på at jakthunden din får riktig fôr, pleie og trening vil påvirke hundens prestasjoner. En jakthund er som en toppidrettsutøver, og  den vil bruke masse energi under jakt og i opptrening til jakten. Derfor er det viktig at hunden får riktig fôr som gjør at den kan prestere optimalt.

Hva bør fôret til jakthunden bestå av?

Fôret bør har rett kombinasjon av fett, proteiner og karbohydrater, samtidig er det viktig at hunden får i seg nok vann. Mellom 20-40% av fôret bør være fett, dette fordi fett har det vi kaller høy energitetthet. Dette vil bidra til at hunden får i seg den energien den trenger. Men det er viktig at du trapper sakte men sikkert opp når du skal gi fôr som har rikelig med fett, for en slik diett kan være tung for hundens fordøyelsessystem.

22-30% av fôret bør være proteiner, dette vil bidra til å styrke hundens muskelfibre og blodceller. 30-35% bør være karbohydrater, dette er en viktig energikilde som også er godt for tarmsystemet til hunden.

Hvilke fôr anbefaler veterinæren

På klinikken tilbyr vi kun fôr av høy kvalitet. For at jakthunden din skal kunne yte best mulig anbefaler vi som hovedregel et høyenergifôr. Dette vil dekke hundens behov uten at den må spise store mengder. Som nevnt over må hunden få fôr med et høyere fettinnhold gradvis over en periode, vi anbefaler at du starter en gradvis overgang de siste ukene/månedene før jaktsesongen.

Hunden bør få høyenergifôr så lenge den er med på jakt og aktivitetsnivået er på topp. Når jaktsesongen er i gang kan hunden få rundt 1/3 av dagens rasjon et par timer før den skal jakte. Gi deretter rundt 10% av dagsrasjonen hver andre time mens jakten pågår (såkalt «snacking»). Her kan det være gunstig å benytte seg av høyenergi våtfôr. Resten av dagsrasjonen gir du 1-2 timer etter at jakten er avsluttet.

Utstyr du bør ha med i sekken

Zoolac (melkesyrebakterier): Høyere aktivitet og stress kan føre til løs avføring. Melkesyrebakterier hjelper med å opprettholde en optimal balanse i tarmen. Kan brukes forebyggende.

Prokolin En pasta som inneholder melkesyrebakterier, men også andre innholdsstoffer som binder toksiner, fuktighet og som normaliserer forholdene i tarmen. Kan brukes ved diarè/løs avføring.

Potesokker og potesalve: Lange dager i skog og mark kan gi såre poter. Blir potene såre kan man smøre med potesalve og ta på en tynn potesokk utenpå for å beskytte. Potesalve kan også brukes forebyggende dersom man vet at hunden har lett for å bli sår.

Øyeskyllevann: Det er fort å få rusk og gressfrø inn på øynene når man ferdes ute i terrenget. Da er det lurt å skylle øyet rent med øyeskyllevann. Dersom øyet blir rødt eller om det kommer puss må veterinær kontaktes for en sjekk.

Klorhexidin og bandasjemateriell: Små sår og kutt kan fort oppstå. Det er lurt å ha sårrens, sårspray og noe bandasjemateriell tilgjengelig slik at man kan starte behandlingen raskt. Noen sår og kuttskader må også undersøkes og behandles av veterinær – ta kontakt dersom du er usikker.

Dekken og liggeunderlag: Hundene arbeider hardt under jakta. Når det er tid for pause og man blir sittende stille kan hundene bli kalde og muskulaturen stivner lett. Da kan det være godt å få på et dekken, samt ha et liggeunderlag og ligge på.

Les mer her.

Har du spørsmål rundt hunden din?

Er det noe du lurer på i forhold til jakthunden din eller ønsker du å bestille time hos oss? Ta kontakt så hjelper vi deg. Våre flinke medarbeidere har bred erfaring og kan hjelpe deg med det meste.