fbpx

Rehabilitering, fysioterapi, laserbehandling

Rehabilitering og fysioterapi

Fysioterapi og rehabilitering er en viktig del av behandlingen i forbindelse med skader og sykdommer i muskel-, skjelett- og nervesystemet. På Vetsentrum har vi dyrepleiere med videreutdanning innen fysioterapi og rehabilitering på hund og katt, slik at vi på en trygg og god måte kan hjelpe din hund.

Når kan fysioterapi/rehabilitering være aktuelt

  • Etter operasjoner i ledd (korsbåndsskader, patellaluksasjon, OCD)
  • Bruddskader
  • Seneskader
  • Forkalkninger i ledd
  • Muskelskader
  • Prolapser
  • Seniorhunden som begynner å bli «stiv og støl»

Vi gjør først en grundig undersøkelse av hunden og lager deretter et tilpasset opplegg til den enkelte hund. I noen tilfeller er det nok med noen få besøk, andre ganger kreves oppfølging over lengre tid. Vi bruker ofte en kombinasjon med behandling på klinikk og øvelser/treningsprogram som man jobber med hjemme. Vi følger opp med regelmessige kontroller for å sikre en god progresjon.

Rehabilitering, laser, hund

Hva benytter vi i behandlingsopplegget?

Vibrasjonsplate

Dette er en liten seng som hunden kan sitte eller ligge på. Vi stiller inn ønsket styrke på vibrasjonene (mellom 5 og 30 Hz) og den kan brukes til avspenning eller statisk muskeltrening. Benyttes mye til hunder med ryggsmerter da den er et godt supplement til massasje.

Balansepute og baller

Benyttes til styrketrening av ulike muskelgrupper. Aktuelt både for de som skal trenes opp etter skade og til forebyggende trening for friske hunder.

Vektmansjetter

Små mansjetter som man fester på frambein eller bakbein, avhengig av hvilke muskelgrupper man ønsker å trene opp. Benyttes hovedsakelig i opptrening etter skader og kirurgi

Ortoser

Ved en del skader er det nødvendig med støttebandasje eller gips. Vi benytter oss av kvalitetsprodukter fra Scandi Orthopedic, et firma i Sverige som har spesialisert seg på ortoser til dyr. I mange tilfeller kan vi benytte ortoser i stedet for tradisjonell gips, noe som er mer komfortabelt for hunden og det er enkelt å ta av og på for kontroll.

Hjemmeøvelser

Avhengig av type skade setter vi opp et tilpasset treningsprogram som eier jobber med hjemme. Vi går gjennom alle øvelsene på klinikken, slik at du hvordan de ulike øvelsene skal utføres.

Laserbehandling til hund

Laserbehandling er en behandlingsform vi benytter oss stadig mer av og som vi har lang og god erfaring med. Laser står for Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation og er en behandling med infrarødt lys i ulike bølgelengder. Kort forklart påvirker laserlyset cellene til å  heles raskere. I tillegg til bedre tilheling av skadet vev har oppnår man også en smertestillende – og betennelsesdempende effekt, samt en positiv effekt på hevelser og ødemer. Vi benytter oss av et laserapparat av høy kvalitet. Behandlingen er uten bivirkninger og det er ikke smertefullt for dyret. De fleste slapper godt av under behandlingen. Behandling med laser benyttes til pasienter med smerter i muskler og ledd, pasienter med prolaps, ved seneskader, til sår (kroniske sår og operasjonssår) m.m.

Kinesiotaping

Kinesiotaping er en metode hvor man benytter en spesiell tape for å påvirke muskulatur og ledd. Kinesio tape er en elastisk, selvklebende tape som kan festes på ønsket del av hundens eller kattens kropp. Avhengig av hvordan tapen festes, kan man påvirke ledd og muskulatur på ulike måter. Metoden kan for eksempel brukes for smertelindring, muskelavslapping, reduksjon av hevelse/ødem, korrigering av bevegelse og stabilisering av ledd. Kinesiotaping brukes ikke alene, men som en del av annen behandling.

Vi benytter kinesiotape som er spesialtilpasset veterinært bruk. Den har gode festeegenskaper, noe som gjør at man ikke trenger å barbere hele området hvor tapen skal settes på. Hunder med kort pels trenger ikke å klippes i det hele tatt, mens man på hunder med lang pels må klippe noe av pelslengden på det aktuelle området.

kinesiotaping, hund

IASTM (instrument assisted soft tissue mobilization)

IASTM står for instrumentassistert bindevevsbehandling.

Behandlingen er er form for massasje ved hjelp av et spesielt instrument laget av stål.

Ved hjelp av ulike teknikker løsner man spenninger i bindevev og muskulatur. Dette vil redusere muskelspenninger og smerte, slik at hunden eller katten blir mer bevegelig.

IASTM brukes alltid som et supplement til annen behandling.

PEMF – terapi

PEMF-terapi for hunder og katter er et hjelpemiddel vi kan benytte for å framskynde og bedre kroppens helingsprosess ved for eksempel skader i muskulatur, sener og skjelett. Behandlingen virker også antiinflammatorisk og smertelindrende. Til behandling bruker vi ISO-godkjent medisinsk utstyr som genererer et lavfrekvent puls-magnetisk felt. Ved behandlingen induseres svært svak strøm inn i kroppsvevet ved hjelp av elektromagnetiske felter. Dette har blitt brukt i flere år til rehabiliteringsformål, både humant og innen veterinærmedisin. Behandlingen er smertefri.Lotta, hund, PEMF-terapi

Hvordan foregår behandling med PEMF-terapi?

Behandlingen foregår med dyret liggende i en spesiell trommel. Varighet av behandling kommer an på hva man skal behandle, men normalt sett ligger det på ca 30 minutter. De fleste ligger rolig og slapper godt av mens behandlingen pågår. Ofte kan eier sitte sammen med dyret under behandlingen.

Vi anbefaler at det gjennomføres 10 til 15 behandlinger i en serie over 3-4 uker. Avhengig av hva man behandler varierer det noe hvor raskt man oppnår effekt, men vanligvis oppleves bedring etter ca 10 behandlinger. PEMF-terapi kombineres gjerne med laserbehandling, stretching og øvelser hjemme for raskere og bedre resultater.

PEMF-terapi kan være et godt supplement til behandling av flere tilstander, blant annet:

  • degenerative leddlidelser (slitasjegikt)
  • senebetennelser
  • etter ortopediske inngrep (frakturer, etter korsbåndsoperasjoner mm)
  • sårheling
  • restitusjon av sportshunder

Ta kontakt med oss dersom du ønsker å bestille time eller om du har spørsmål om fysioterapi/rehabilitering.

Kontakt

Åpningstider

Mandag 08:00 – 16:00
Tirsdag 08: 00 – 18:00
Onsdag 08:00 – 16:00
Torsdag 08:00 – 16:00
Fredag 08:00 – 16:00
Lørdag og søndag: stengt