fbpx

Endoskopi

Endoskopi er undersøkelser som utføres med et spesielt instrument, et såkalt fiberendoskop. Dette er et rør eller en slange hvor man har tilkoblet lys og kamera.  Dette gjør det mulig å utføre kikkhullsundersøkelser og -behandlinger av kroppens hulrom, som fordøyelseskanalen, luftveiene (nese, luftrør og lunger) ledd og øreganger.

Endoskopi gir ingen til små ubehag i forbindelse med undersøkelsen. Undersøkelsen foregår alltid i full narkose.

På Vetsentrum har vi lang og bred erfaring med bruk av endoskopi. Under finner du en kort oversikt over hvilke undersøkelser vi kan tilby. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål til undersøkelsene.

Gastroskopi

Gastroskopi er betegnelsen vi bruker når vi undersøker av hundens magesekk, spiserør og tolvfingertarm fra innsiden. Instrumentet føres inn i munnen og videre ned i spiserør og magesekk. I tillegg til den visuelle undersøkelsen tar vi ofte ut prøver (biopsier) som kan sendes inn til et eksternt laboratorium for analyse. Gastroskopi benyttes også til å fjerne fremmedlegeme som ligger i magesekk. På den måten unngår man å operasjon og rekonvalesensperioden blir mye kortere for hunden.

Cystoskopi

Cystoskopi er en undersøkelse av urinrøret og blæren som kan utføres på tisper. Ved å gjennomføre slike undersøkelser kan vi se om hunden har medfødte misdannelser og det kan tas prøver (biopsier) som sendes til analyse hos eksternt laboratorium ved behov.

Bronkoskopi

Ved en bronkoskopi undersøker vi innsiden av luftrøret og de store bronkiene. I noen tilfeller er det aktuelt å ta en skylleprøve fra lungene. Vi sprøyter da inn litt vann som deretter suges opp igjen og sendes inn for analyse. Bronkoskopi kan være aktuelt ved utredning av ulike sykdommer i luftveiene, for eksempel ved kronisk hoste. Trachelakollaps er en tilstand vi kan diagnostisere ved hjelp av bronkoskopi. Ved denne tilstanden klapper luftrøret sammen, slik at hunden kan få problemer med pusten. Kraftige hosteanfall kan oppstå ved aktivitet, stress og når hunden drar i båndet.

Arthroskopi

Ved en arthroskopi har vi mulighet til å undersøke ulike ledd og det er også mulig å utføre enkelte behandlinger inne i leddet. Arthroskopi etterlater kun et lite sår og er mindre traumatisk enn å åpne opp leddet. Vi benytter arthroskopi blant annet til operasjon av OCD (Osteochondritis Dissecans).

Rhinoskopi

Rhinoskopi er undersøkelse av nese og nesehulen og kan for eksempel brukes i utredning når en hund har neseflod, snøfter og nyser mye. Det benyttes ved mistanke om blant annet tumor eller fremmedlegeme i nesen.

Videootoskopi av øre

Et otoskop et et instrument med lys og forstørrelse som gjør det mulig å undersøke øregangen på hund. Videootoskopi av øregangen gjør at vi kan undersøke øregangen på en mye grundigere måte enn  ved et vanlig håndholdt otoskop. Det gir en mye bedre forstørrelse og veterinæren får bildene opp på en liten skjerm. Det er også mulig å samtidig gå ned i øregangen for å fjerne eventuelle fremmenlegemer eller ta ut vevsprøver.

På dyreklinikken har vi spesialister med lang erfaring og med bred kompetanse på både endoskopi, gastroskopi, cystoskopi og bronkoskopi. Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Kontakt

Åpningstider

ÅPNINGSTIDER, SOMMER 2024

Mandag – 08:00-16:00
Tirsdag – 08:00-16:00
Onsdag – 08:00-16:00
Torsdag – 08:00-16:00
Fredag – 08:00-16:00

Lørdag og søndag: stengt