fbpx

Tannhelse

At katter har en sunn tannhelse er viktig for den generelle helsetilstanden, derfor anbefaler vi at man regelmessig gjennomfører en tannundersøkelse – og rens. For de aller fleste er èn gang i året et passe intervall. Ved noen tannsykdommer vil vi anbefale kortere intervall mellom behandlingene. Vi har veterinærer og dyrepleiere med bred kompetanse og videreutdannelse innen tenner og tannbehandling.

Tannsjekk og tannrens

Den vanligste rutinebehandlingen for katter er tannundersøkelse med rens. Da fjerner vi plakk og tannstein, samt polerer tennene. Munnhulen og tenner blir grundig undersøkt og vi tar alltid alltid røntgenbilder av alle tennene. Dette er viktig da et røntgenbilde kan vise problemer vi ellers ikke vil kunne oppdage. For at vi skal få gjort en god og grundig jobb og for din katts sikkerhet utfører vi alltid tannrensen under full narkose. Katten ligger på intravenøs væske og får tilført oksygen under hele behandlingen. Vi overvåker både manuelt og med avansert utstyr fram til pus er helt våken igjen.

Kontakt oss for timebestilling.

katt

Eget tannrom på klinikken

Tannrommet vårt er utstyrt med avansert tann- og narkoseutstyr, og vi tilbyr behandlinger av både tenner og tannkjøtt, samt kjevebein. Vi har tilgang på digitalt tannrøntgen, dette gir oss optimale bilder av tenner og kjevebein slik at korrekt diagnose og behandling kan gis.

En sunn tannhelse er viktig

Katter er flinke til å skjule smerter og det kan ta lang tid før du som eier mistenker at noe er galt med tannhelsen. Statistikken tilsier at så mange som 8 av 10 katter har tannproblemer og vi vet av erfaring at mange av disse har store smerter.

Symptomer på tannproblemer og nedsatt tannhelse

Om katten din har dårlig ånde eller rødt og irritert tannkjøtt, er dette tegn på at noe ikke stemmer. Det skal heller ikke komme blod eller puss fra tannkjøttet. Oppdager du tannstein, løse tenner eller at en tann har falt ut bør katten inn til en sjekk hos veterinær.

Katter som endrer atferd kan har tannproblemer. Dette kan være alt fra at dyret ikke ønsker å spise som normalt, tygger kun på en side av kjeven, sikler, søler mer ved matskåla, klorer seg mye til munnen etc. Merker du at katten ikke er seg selv, virker aggressiv eller innesluttet bør du kontakte en dyrlege.

Tannresorpsjon (TR)

Tannresorpsjon (TR) er en relativt vanlig tannsykdom hos katter. Når en tann brytes ned kaller vi det tannresorpsjon. Dette er en tilstand hvor kattens egne celler bryter ned tannvevet. Eksakt årsak til at dette skjer er ikke kjent. Denne tilstanden kan bli svært smertefull for katten. TR kan oppstå på en eller flere tenner og det er viktig å følge opp med rutinemessige tannundersøkelser hvor man tar røntgen for å vurdere røttene. I mange tilfeller oppdages TR tilfeldig på en rutinemessig tannrens og det er en fordel for katten at man oppdager det på et tidlig tidspunkt slik at eventuell nødvendig behandling kan igangsettes. I starten av forløpet ser tennene klinisk helt fine ut, det er kun synlig på røntgenbilder av røttene. Etterhvert vil man kunne merke et lite hakk eller hull inn i tannen i overgangen til tannkjøttet. Tannkjøttet blir gjerne rødt og irritert og det trekker seg gjerne litt opp for å dekke over det skadede området.

Kontakt Vetsentrum

Ønsker du å bestille time eller har du noen spørsmål rundt tenner og tannhelsen til katten din? Kontakt oss så hjelper vi deg.

Hvis oppdager at dyret ditt har problemer som trenger videre behandling får du et prisoverslag på denne behandlingen før vi går videre.

Kontakt

Åpningstider

ÅPNINGSTIDER, SOMMER 2024

Mandag – 08:00-16:00
Tirsdag – 08:00-16:00
Onsdag – 08:00-16:00
Torsdag – 08:00-16:00
Fredag – 08:00-16:00

Lørdag og søndag: stengt