fbpx

Laboratorium, røntgen, ultralyd, CT

Laboratorium for blodprøver, urinprøver og annen prøvetaking

Når en katt blir syk er det ofte nødvendig å ta flere forskjellige prøver for å finne korrekt diagnose. På Vetsentrum har vi et velutstyrt og avansert laboratorium som kan gi oss svar på en rekke prøver i løpet av kort tid. Dette er verdifullt slik at man raskt kan igangsette rett behandling.

På laboratoriet vårt kan vi analysere

  •  Blodprøver
  •  Urinprøver
  •   Svaberprøver fra ører
  •  Hud/celleprøver
  •  Hurtigtester ved mistanke om bukspyttkjertelbetennelse, FIV/FeLVhjerteorm mm.

Ved behov for ytterligere tester sender vi inn prøvene til analyse hos eksterne laboratorier, både i Norge og utlandet. Ønsker du å bestille time hos Vetsentrum? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Røntgen

En røntgenundersøkelse kan gi oss verdifull informasjon i forbindelse med en utredning. På Vetsentrum har vi et avansert digitalt røntgensystem, nytt i 2022. Røntgen benytter vi blant annet ved mistanke om brudd, forkalkninger, fremmedlegeme i mage/tarm, væske på lunger m.m. Under tannbehandlinger benytter vi eget digitalt tannrøntgen. Les mer om det under tannhelse.

Forberedelse til røntgenundersøkelse
I noen tilfeller vil katten få litt beroligende i forbindelse med undersøkelsen og den bør da møte fastende.Vi vil informere deg om hvordan du skal forberede undersøkelsen av din katt når vi setter opp time. Ta kontakt med oss dersom du har spørsmål.

Ultralyd

Ved en ultralydundersøkelse sender man ultralydbølger inn i kroppens vev ved hjelp av et lydhode. Ultralydbølgene reflekteres så tilbake til lydhodet og omdannes til levende bilder på skjermen.

Flere av våre veterinærer har videreutdannelse innen ultralyddiagnostikk og dette er et svært nyttig verktøy som vi benytter i utredningen av en rekke ulike sykdomstilfeller.

Hva tar vi ultralyd av:

  •  Buk: her kan vi se på tarmene samt organer som lever, milt, nyrer, urinblære, livmor og prostata.
  • Drektighet: drektighet kan påvises på ultralyd fra omkring dag 21. Det kan være vanskelig å anslå antall fostre, til dette benyttes røntgenundersøkelse fra dag 50 i drektigheten.
  • Hjerte: vår veterinær Anne Ø. Øvergaard har spesialisert seg på hjerte og utfører en grundig undersøkelse av hjertet med ultralyd. Les mer om hjerteultralyd her.

Forberedelse til ultralyd

Til de fleste ultralydundersøkelser bør katten møte fastende til timen. Ofte må vi gi katten litt beroligende i forbindelse med undersøkelsen. Ved ultralyd av buk ønsker vi også at katten ikke tisser rett før den kommer, slik at det er litt innhold i blæra. Når vi setter opp time til en slik undersøkelse vil vi gi deg detaljert informasjon om hva du skal forberede, avhengig av type undersøkelse. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du har spørsmål. Når det gjelder hjerteultralyd og ultralyd drektighet foregår dette våken og katten trenger ikke å møte fastende. I forbindelse med ultralydundersøkelsen må vi i de fleste tilfeller barbere vekk pelsen over det aktuelle området, da pelsen hindrer ultralydbølgene fra å nå gjennom.

CT (Computertomografi)

CT (computertomografi) er en avansert røntgenundersøkelse som lager to- eller tredimensjonale bilder av kroppen. CT gir et mer detaljert bilde enn tradisjonelt røntgen, og man kan ta bilder av større kroppsdeler på relativt kort tid. Vi på Vetsentrum er en av fem eierklinikker av aksjeselskapet Vet CT Innlandet, som utfører CT-scanning av kjæledyr. CT-maskinen står i våre lokaler på Vetsentrum og driftes av våre faste veterinærer og dyrepleiere.

Her kan du lese mer om CT scanning og forberedelser til denne undersøkelsen.

Bildene sendes til veterinære diplomater i radiologi. Svar på undersøkelsen foreligger vanligvis i løpet av 1 – 3 dager.

Kontakt

Åpningstider

Mandag 08:00 – 16:00
Tirsdag 08: 00 – 18:00
Onsdag 08:00 – 16:00
Torsdag 08:00 – 16:00
Fredag 08:00 – 16:00
Lørdag og søndag: stengt