fbpx

Laboratorium og blodbank

undersøkelse, helsesjekk

Blodbank

Blodoverføring er i noen tilfeller helt avgjørende for å redde liv. Dette kan være ved akutt skade eller sykdom hvor det oppstår et stort blodtap, men også ved andre sykdommer og forgiftninger. I de situasjonene hvor dette er påkrevd har man ingen tid å miste. På Vetsentrum har vi derfor en blodbank for hund, slik at vi alltid har blod og plasma tilgjengelig. For å kunne opprettholde dette tilbudet trenger vi stadig nye donorer. Kontakt oss gjerne dersom du og din hund ønsker å bidra!

Hvem kan gi blod

Det er viktig for oss med sikkerhet for både blodgiver og den som skal motta blod. Vi har derfor disse kravene til våre donorer:

  • Frisk
  • Alder: 1 – 4 år for nye donorer (de kan være donorer til året de fyller 7)
  • Vekt: minst 28kg
  • Ikke vært i utlandet (unntak Sverige)
  • Tisper skal ikke ha vært drektige
  • Hunden skal ikke selv ha mottatt blodoverføring
  • Vi ønsker at hunden er trygg, rolig og tillitsfull hos oss

Dersom hunden oppfyller disse kravene vil vi utføre en klinisk helsesjekk samt en blodanalyse. Vi sjekker også hvilken blodtype hunden har. Dersom den har riktig blodtype, såkalt D.E.A 1.1 negativ, kan hunden gi blod til alle hunder uavhengig av hvilken blodtype mottaker har. Hunden vil da registreres i vår blodbank og vi vil kunne kalle den inn for å gi blod.

Hvordan foregår en bloddonasjon

Når hunden er inne for å donere blod utfører vi en generell klinisk helsesjekk. Vi legger deretter et veneflon i beinet for intravenøs tilgang. Gjennom dette gir vi beroligende, slik at hunden slapper av og ligger helt rolig under tappingen. Et lite område på halsen klippes, vaskes og desinfiseres. Deretter tar vi ut blod, dette gjøres fra en stor blodåre på halsen. Så snart vi har tatt ut korrekt mengde blod gir vi hunden et medikament som opphever effekten av beroligende. Hunden får deretter væske intravenøst samt et energirikt måltid når den er helt våken. Hunden observeres en tid etterpå og blodtrykket kontrolleres før hunden kan sendes hjem. Normalt sett har vi hunden på klnikken ca 1,5 – 2 timer i forbindelse med bloddonasjonen. De første par dagene etterpå bør hunden ta det litt med ro og den bør unngå store anstrengelser (f.eks lange fjellturer, jakt etc) de første 14 dager.

Tusen takk for hjelpen

Vi setter stor pris på alle våre donorer og deres eiere som stiller opp for å hjelpe. Som takk for hjelpen får alle donorhunder en gratis årlig helsekontroll med vaksine og blodprøver.

Mikroskop, prøver

Laboratorium

På laboratoriet uføres undersøkelser av blod- og urinprøver pluss avføring. I tilllegg brukes eksterne laboratorier når det er nødvendig.

I undersøkelsene og behandlingene brukes et avansert Idexx-laboratorie, og prøvesvarene foreligger innen forholdsvis kort tid, normalt innen en time.