fbpx
Katt ute i kulden, snø

Veterinærens tips – vinter og kulde

Vinteren er en fantastisk årstid, men ikke alle kjæledyr setter like stor pris på kulde og snø. Ikke alle dyreeiere er klar over hvilken påvirkning kalde vinterdager kan ha på kjæledyret sitt. Vi har derfor satt opp noen tips som kan være nyttige når gradestokken kryper nedover. Selv om hunden og katten har pels, kan den likevel fryse når minusgradene kommer.

Kulden kan skape problemer for hunden din

Ulike hunderaser takler kulde og snø forskjellig. Noen raser er bedre tilpasset det nordiske klimaet, mens andre er mer utsatt. Hunder med lite pels, eldre hunder og valper har særlig behov for at man tar noen forholdsregler, da de ikke holder like godt på varmen. Hundens helsetilstand er også avgjørende for hvordan den takler kulde. Ammende tisper kan være utsatt for betennelse i juret. Har man en hund med leddproblemer bør man ta ekstra hensyn og unngå lange turer når det er kaldt.

  • Begrens lengden på turen. Unngå de lange turene når det er som kaldest. Frostskader og nedkjøling kan oppstå, Områder som er særlig utsatt for frostskader er ørene, kjønnsorgan, poter og hale
  • Dekken. Mange hunder kan med fordel bruke et vindtett varmedekken på de kalde dagene. Skal man ut f.eks ut på skitur er det lurt å ha med et dekken i sekken til bruk i pausen, sammen med et teppe som hunden kan ligge på. Hunder med leddproblemer bør vurdere bruk av dekken selv når det ikke er spesielt kaldt.
  • Pass på potene. Hundens poter er mer utsatt for sprekker og skader om vinteren. Mange steder brukes mye salt på veiene, noe som kan skape problemer for hundene våre. Skyll alltid potene godt etter tur og undersøk for sprekker og sår. Det kan være lurt å bruke en god potesalve forebyggende. Husk å velge en som ikke inneholder vann, da dette kan fryse og skape ytterligere problemer. Noen gode potesokker er også lurt å bruke for å beskytte potene mot isklumper, skarpt underlag og salt. Dersom hunden har mye pels under labbene er det en fordel om man klipper denne regelmessig. Da forhindrer man at det fester seg like mye isklumper og snø mellom tredeputene.
  • Vær i aktivitet. Hundene blir fort kalde hvis de blir sittende lenge rolig. Dette gjelder også i bilen. Unngå å la hunden sitte igjen lenge i en kald bil eller utenfor butikken om du skal inn for å handle. Da er det kanskje bedre for hunden å bli igjen hjemme.

Pass på katten din i kulden

Katter kan også få problemer når det er kaldt. Selv om katten har en tykk og god pels betyr ikke dette at den tåler å være lenge ute i kulden. Katten kommer opprinneling fra områder med varmt klima og er i utgangspunktet ikke tilpasset kaldt, norsk vintervær.

  • Korte turer ute. Katten kan gjerne komme ut korte turer når det er kaldt, men sørg for at den har mulighet til å komme inn igjen når den selv vil. Katteluke kan være en god løsning, dersom katten lærer seg å bruke denne.
  • Lag lunt tilholdssted. Katten bør få være inne dersom man skal være borte i flere timer. Husk å lage til en kattedo inne. Dersom katten skal være ute må den ha tilgang til et lunt sted. Her kan man f.eks isolere med halm. Bruk av tepper og pledd bør man være forsiktig med, da disse trekker til seg fuktighet og kan bli kalde.
  • Tilgang til vann. Husk at katter som skal være ute over noe tid må ha tilgang til vann også om vinteren. Unngå bruk av metallskåler da katten kan fryse fast tungen på metallet
  • Frostskader og nedkjøling. Sjekk jevnlig for frostskader på utsatte steder som ører, poter og hale. Symptomer kan være hvit hud, blemmer, og sår. Vær også oppmerksom på at nedkjøling kan forekomme. Katten vil da ofte skjelve, bli stiv i muskulaturen og den kan virke apatisk. Oppdager du disse symptomer bør du kontakte veterinæren så vi kan undersøke katten din.

Kontakt en veterinær

Ved behov for konsultasjon eller spørsmål rundt kjæledyr og kulde kan du ta kontakt med oss. Ring dyreklinikken på: 959 76 000 eller send oss en e-post til: info@vetsentrum.no