Heteslag – Pass på hunden din når det blir varmt
Heteslag er noe alle hunder kan få på varme sommerdager. En klassisk feil som kan resultere i heteslag er at hunden blir forlatt i bilen mens eieren skal en «rask tur» på butikken eller gjøre noen ærender. På dager hvor sola skinner og lufttemperaturen ligger på 20 grader vil det ikke ta lang tid før temperaturen inne i en bil blir nærmere 60 grader. Dette alt for varmt og hunden vil lide i løpet av kort tid.
Hunder svetter ikke på samme måte som oss mennesker.
En hund har kun enkelte svettekjertler som befinner seg i tredeputene (under potene) og i nesen. Den kan derfor ikke regulere kroppstemperaturen sin slik som oss mennesker. Du har sikkert merket at hunder ofte puster og peser mer på varme dager, dette gjør de for kvitte seg med varmen som da fordamper fra tungen. De kan også kjøle seg ned ved å legge seg på kalde flater eller bade i forfriskende vann.
Utsatte raser
Hunderaser med korte snuter tåler ikke høye temperaturer særlig godt. Det samme gjelder for valper og langhårete hunder, samt hunder med hjerte- og respirasjonsproblemer.
Disse er mer utsatt for heteslag enn andre raser:
- chow-chow
- mops
- bulldog
- fransk bulldog
- shih tzu
- fransk mastiff
- Cavalier king charles spaniel
- fransk mastiff
- greyhound
- engelsk springer spaniel
- golden retriever
En hund med mye pels som chow-chow har hele 17 ganger høyere risiko for å få heteslag enn en labrador. Les mer om heteslag hos hund her.
Unngå heteslag
Risikoen for heteslag blir høyere om hunden er i mye aktivitet når det er varmt. Vær klar over at hunder også må akklimatiseres. Unngå derfor mye aktivitet når det er varmt ute og det kan være lurt å lufte hunden din når sola ikke står på det høyeste.
Om hunden din får heteslag kan den kollapse og miste bevisstheten.
En hund skal alltid ha tilgang på friskt vann og mulighet til å legge seg i skyggen når den er ute. Gå heller aldri ifra hunden din mens den sitter i bilen (eller andre plasser hvor den kan bli overopphetet).
Symptomer på heteslag hos hund
Om du mistenker at en hund har heteslag skal du kontakte en dyrlege med en gang. Avkjøl hunden, men IKKE gjør dette for fort. Plasser først hunden på en plass med skygge og hvor det er god lufting. Bruk en våt klut/håndklær for å kjøle ned hunden, men kluten/håndkleet skal IKKE være iskaldt. Du skal heller ikke kjøle hunden ned for lenge.
Symptomer:
- Legger seg ned og vil ikke gå
- Røde og tørre slimhinner
- Sikler mye
- Slapp
- Voldsom pesing
- Ustø, sjangler
- Bevisstløs
- Diaré
- Kramper
- Feber
- Oppkast
- Lite respons når du snakker til dyret
Innestengt hund i bil med heteslag
Oppdager du en hund som sitter innelåst i en bil og du mistenker at den har heteslag skal du gjøre følgende:
- Finn eieren av bilen. Sende send en sms med REGNR og bilens registreringsnummer til 2282. F.eks: REGNR AA12345
- Ring politiet hvis du ikke oppnår kontakt med eier. Politiet når du på tlf 02800, fortell dem om situasjonen og be dem komme og hente ut hunden.
- Knus ruten om hundens liv står på spill. Lås deretter opp bilen innenfra og bær ut hunden. Du vil ikke bli straffet for dette og du vil heller ikke få erstatningsansvar.
- Kjøl ned hunden. Bruk kaldt vann, ikke bruk vann som er iskaldt. Du kan bruke et vått plagg eller en klut/håndkle. Om hunden er bevisst og klarer å svelge kan du fukte tungen med vann. Kjør så hunden til nærmeste veterinær.
Les mer om heteslag på nettsiden til Dyrebeskyttelsen.