MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Motta nyheter, produkter, tips & triks, rabattkoder & unike tilbud.
E-postadresse
Fornavn
Etternavn
Hvilke dyr har du?

Endoskopi katt

Endoskopi er undersøkelser som utføres med et spesielt instrument, et såkalt fiberendoskop. Dette er et rør eller en slange hvor man har tilkoblet lys og kamera.  Dette gjør det mulig å utføre kikkhullsundersøkelser og -behandlinger av kroppens hulrom, som fordøyelseskanalen, luftveiene (nese, luftrør og lunger) ledd og øreganger.

Endoskopi gir ingen til små ubehag i forbindelse med undersøkelsen. Undersøkelsen foregår alltid i full narkose.

På Vetsentrum har vi lang og bred erfaring med bruk av endoskopi. Under finner du en kort oversikt over hvilke undersøkelser vi kan tilby. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål til undersøkelsene.

Gastroskopi

Gastroskopi er betegnelsen vi bruker når vi undersøker kattens magesekk, spiserør og tolvfingertarm fra innsiden. Instrumentet føres inn i munnen og videre ned i spiserør og magesekk. I tillegg til den visuelle undersøkelsen tar vi ofte ut prøver (biopsier) som kan sendes inn til et eksternt laboratorium for analyse. Gastroskopi kan også benyttes til å fjerne fremmedlegeme som ligger i magesekk. På den måten unngår man å operere dyret og rekonvalesensperioden blir mye kortere.

Bronkoskopi

Ved en bronkoskopi undersøker vi innsiden av luftrøret og de store bronkiene. I noen tilfeller er det aktuelt å ta en skylleprøve fra lungene. Vi sprøyter da inn litt vann som deretter suges opp igjen og sendes inn for analyse. Bronkoskopi kan være aktuelt ved utredning av ulike sykdommer i luftveiene, for eksempel ved kronisk hoste. Det er særlig aktuelt for å diagnostisere katter med astma.

Rhinoskopi

Rhinoskopi er undersøkelse av nese og nesehulen og kan brukes i utredningen hvis katten for eksempel har neseflod, snøfter og nyser mye. Vi benytter det mye i undersøkelsen av katter som har satt fast gresstrå i nesen eller ved mistanke om tumor.

Videootoskopi av øre

Et otoskop et et instrument med lys og forstørrelse som gjør det mulig å undersøke øregangen på katt. Videootoskopi gjør at vi kan undersøke øregangen på en mye grundigere måte enn  ved et vanlig håndholdt otoskop. Det gir en mye bedre forstørrelse og veterinæren får bildene opp på en liten skjerm. Det er også mulig å samtidig gå ned i øregangen for å fjerne eventuelle fremmedlegemer eller ta ut vevsprøver.

På dyreklinikken har vi spesialister med lang erfaring og med bred kompetanse på både endoskopi, gastroskopi, cystoskopi og bronkoskopi. Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt så hjelper vi deg.