fbpx
Hunden Aria

Blod redder liv

Dette er historien om Aria – en 9 år gammel blandingshund. Hun kom inn til oss på vakt etter å ha vært uheldig og skadet seg da hun lekte med en pinne. Hun hadde fått et stort sår i munnen som blødde kraftig og da hun kom til oss hadde hun bleke slimhinner og svak puls. Hun ble grundig undersøkt og stabilisert. Samtidig som såret i munnen ble behandlet mottok hun livsviktig blodoverføring.

Uten at vi hadde hatt blod tilgjengelig på klinikken denne kvelden er det ikke sikkert vi kunne reddet Aria. Senere samme kveld kunne vi imidlertid sende Aria hjem til sine eiere.

Vetsentrum har blodbank

På Vetsentrum har vi egen blodbank for hund slik at vi alltid har blod og plasma tilgjengelig. Slik som i Arias tilfelle er blodoverføring noen ganger helt avgjørende for å redde liv. Dette kan være ved akutt skade eller sykdom hvor det oppstår et stort blodtap, men også ved andre sykdommer og forgiftninger. I de situasjonene hvor blodoverføring er påkrevd har man ingen tid å miste. For at vi skal kunne opprettholde dette tilbudet trenger vi stadig nye donorer. Kontakt oss gjerne dersom du og din hund ønsker å bidra!

Hvem kan gi blod

Sikkerhet rundt bloddonasjon er viktig både for den som skal donere og den som skal motta blod. Derfor har vi strenge krav til hvem som kan være blodgiver. Hunden skal være:

  • Frisk
  • Mellom 1 og 4 år om det er en ny donor. Eksistere blodgivere kan være donor til året de fyller 7 år.
  • Veie minst 28 kg
  • Kan ikke ha vært i utenlandet (unntak Sverige)

Tisper som har vært drektige kan dessverre ikke gi blod og hunden skal heller ikke selv ha mottatt blodoverføring tidligere. Hunder som skal gi blod bør også være trygge, rolige og tillitsfulle hos oss.

Det er kostnadsfritt å gi blod

Alt tilknyttet bloddonasjon er kostnadsfritt for eier og som en takk får alle godkjente donorhunder en gratis årlig helsekontroll med vaksine og blodprøver. Ta kontakt om du ønsker at din hund skal bli blodgiver.

Hvordan foregår en bloddonasjon

Før hunden skal donere blod vil vi gjennomføre en generell klinisk helsesjekk. Når denne er fullført plasseres et veneflon i beinet på hunden for intravenøs tilgang. Hunden får litt beroligende, slik at den er rolig og slapper av under tappingen. 

Vi klipper et lite område i halsregionen som blir vasket og desinfisert. Deretter tar vi ut blodet fra en stor blodåre på hundens hals. Når vi er ferdig vil hunden få et medikament som opphever effekten av de beroligende midlene, samt væske intravenøst. Når den er helt våken gir vi et energirikt måltid.

Alle hunder observeres en tid etterpå og vi kontrollerer også blodtrykket før din firbeinte venn kan bli med hjem igjen.

De første par dagene etter at hunden har gitt blod bør den ta det litt med ro og den bør unngå harde anstrengelser (f.eks lange fjellturer, jakt etc) de første 14 dager. 

Les mer om bloddonasjon i artikkelen fra Hamar Dagblad.