fbpx
hund som koser seg i snøen

Julemat er farlig for hunder og katter

Julehøytiden byr på mye kos og hygge, men også noen farer for våre firbeinte venner. Her har vi laget en liten oversikt med noen viktige punkter å være klar over

Julemat

Mange ønsker å skjemme bort dyrene litt ekstra i julen og vil gjerne la de smake på det samme som vi spiser. Julematen inneholder imidlertid mye salt og fett, dette kan gjøre dyrene syke. Oppkast og diarè kan oppstå, men også mer alvorlige tilstander som bukspyttkjertelbetennelse. Det beste rådet er derfor å heller kjøpe noe ekstra god mat beregnet til hund eller katt, dersom man vil gi noe ekstra.

julemat

Sjokolade

Sjokolade inneholder stoffet teobromin, et stoff som hunder ikke tåler. Inntak av dette kan føre til forgiftning hos hund. Mørk sjokolade inneholder mer teobromin og det skal dermed mindre mengder til for å gi en forgiftning. Dersom hunden din har spist sjokolade anbefaler vi at du alltid tar kontakt med en veterinær. Veterinæren vil da beregne hvor mye hunden har fått av seg av teobromin og igangsette behandling ved behov. Sørg for å ikke sette igjen konfektskålen på bordet uten tilsyn.

sjokolade

Løk, nøtter, rosiner og druer

Disse er alle giftige for hund og inntak av dette bør unngås. Inntak av løk/hvitløk kan føre til  skade på de røde blodcellene og gi anemi. Nøtter inneholder mye fett, de kan sette seg fast i fordøyelsessystemet og særlig macadamianøtter kan være giftig for hund. Rosiner og druer kan i noen tilfeller føre til nyresvikt hos hund og bør unngås.

nøtter

Julepynt og gavebånd

Noen hunder og katter ser på julepynt, julebelysning og levende lys som nye og spennende leker. Vær oppmerksom slik at de ikke spiser noe de ikke skal, det kan sette seg fast i mage-/tarmsystemet og skape problemer. Ikke la kattene leke med gavebånd, det kan være fristende å svelge. Følg også med på at de ikke tygger over strømkabler til juletrebelysningen, da dette kan gi støt.

gaver, gavepapir

Juleplanter

Flere av de vanlige plantene vi pynter hjemmene våre med til jul er giftige for hunder og katter. Dette gjelder blant annet amaryllis, julestjerne, svibel, julerose og tidløs.

Har du noen spørsmål eller ønsker du å bestille time? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.