fbpx
ID-merking, Katt og hund som er id-merket

ID-merking av katt og hund

Det finnes flere gode grunner til at du som eier bør id-merke dyret ditt. Id-merking kan i mange tilfeller være avgjørende for å finne tilbake til rett eier dersom hunden eller katten forsvinner. Hvert år får vi inn flere katter og hunder på klinikken som har kommet bort fra eier. I tilfellene hvor dyret har id-chip kan hunden eller katten raskt gjenforenes med eier. I noen tilfeller får vi inn alvorlig skadde dyr, det er da svært viktig at vi raskt kan komme i kontakt med eier. Vi får dessverre også levert inn døde katter fra tid til annen, ofte etter påkjørsler. Dersom katten er id-merket kan vi få gitt beskjed til eier. Mange synes det er vanskelig å ikke vite hva som har skjedd hvis dyret forsvinner. Kjæledyr kan også bli stjålet og id-merking vil være avgjørende for at rett eier skal kunne lokaliseres.

Krav til at dyret er ID-merket

I noen tilfeller stilles det krav til at hunden eller katten er id-merket. Dette gjelder hvis man skal ut og reise og hvis hunden skal ta HD/AD – røntgen for avlesning hos NKK. Pass for utenlandsreise kan ikke utstedes uten at dyret er id-merket. Krav til id-merking gjelder også ved registrering, avl, utstillinger, prøver og konkurranser. Noen forsikringsselskaper krever også at dyret er id-merket ved tegning av forsikring.

Merking med mikrochip

Vi id-merker dyrene med en mikrochip. Chipen settes under huden på venstre side av halsen ved hjelp av en spesiell nål. Merkingen kan gjøres våken og medfører minimalt med ubehag for dyret, det kan sammenliknes med et sprøytestikk. En mikrochip kan ikke forfalskes og er en sikker metode som varer livet ut.

En mikrochip er en liten databrikke (glasskapsel) som er forhåndsprogrammert med dyret sitt ID-nummer. Databrikken inneholder informasjon om dyr, eiers telefonnummer og adresse. Dette lagres i en nasjonal database, dyreid.no.  For å lese av chipen trenger man en spesiell avleser. Dyreklinikker, Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger, politiet og noen redningstjenester har slike avlesere tilgjenelig. Derom man endrer adresse, telefonnummer eller om dyret skifter eier er det viktig å oppdatere opplysningene slik at de til enhver tid stemmer.

Øremerking av katt

Tidligere var det vanlig å øremerke katter, såkalt tangmerking. Kattene fikk da tatovert inn et unikt id-nummer i øret med en spesiell tang. Ulempen var at det med tiden kunne bli vanskelig å tyde nummeret. Øremerking/tangmerking ble erstattet med chipmerking i 2007.

Vi tilbyr fortsatt merking i øret på kattene til de som ønsker det. Vi merker de da med bokstavene «ID» på innsiden av venstre øret. Det vil da være synlig for andre at katten har en eier og at den er id-merket. Øremerkingen må gjøres i anestesi og vi utfører det gjerne samtidig som katten er inne for kastrering og likevel skal i anestesi.

Bestill ID-merking

Har du noen spørsmål rundt ID-merking av katt og hund? Eller ønsker du å bestille time til ditt kjæledyr? Ta kontakt så hjelper vårt flinke team deg.