MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Motta nyheter, produkter, tips & triks, rabattkoder & unike tilbud.
E-postadresse
Fornavn
Etternavn
Hvilke dyr har du?

Hva er valpesyke?

Valpesyke (Canine distemper) er en veldig smittsom virussyksom som kan den føre til alvorlig sykdom og død. Sykdommen rammer hovedakelig unge, uvaksinerte hunder. Sykdommen smitter ikke mennesker og heller ikke katter.

I Norge blir heldigvis de aller fleste hunder vaksinert mot valpesyke, noe som gjør at denne sykdommen ikke forekommer så ofte. Sykdommen ble sist påvist hos en hund i Innlandet i 2013.

Symptomer på valpesyke

Denne sykdommen smitter lett fra hund til hund, men den kan også smitte indirekte (via en person som har fått viruset på hendene eller på klær, via matskåler/drikkeskåler og utstyr).

Symptomer vil vanligvis være:

  • høy feber
  • dårlig allmenntilstand
  • nedsatt matlyst
  • utflod fra øyne og nese
  • hoste og diaré (som følge av betennelse i luftveier og tarm)
  • kramper

Om din hund blir syk og får høy feber, nedsatt allmenntilstand eller hoste anbefaler vi at du kontakter veterinær! Det er viktig at du gir beskjed om at det kan være en smittsom sykdom, slik at klinikken kan være ekstra varsomme med tanke på smittevern.

Hunden din bør få vaksine mot valpesyke

Vaksine mot valpesyke er en del av de anbefalte kjernevaksinene for hund og vi anbefaler at alle hunder vaksineres mot valpesyke. På den måten kan mat fortsatt holde sykdomsforekomsten på et lavt nivå. En slik vaksine gir god beskyttelse mot valpesyke og valpen bør få den første vaksinen når den er 12 uker gammel. Deretter revaksinerer man ved 1 års alder og så hvert 3. år  Valper etter uvaksinerte tisper bør vaksineres noe tidligere, omkring 8 ukers alder.

Om du har noen spørsmål rundt vaksiner eller ønsker å bestille time hos oss? Ta kontakt så hjelper vi deg.

Kilde: Mattilsynet ,Veterinærinstituttet