fbpx
hoggorm, hund

Hermine ble bitt av hoggorm

Dette er Hermine, ei staffordshire bullterrier tispe på 8 måneder. Hun kom inn til oss på vakt etter at hun hadde vært ute og lekt i litt høyt gress. Plutselig oppdaget eier at hun var hoven på den ene siden av snuten. Etter kort tid hovnet hun opp i hele snutepartiet.

hoggorm, hund

Undersøkelse hos veterinær

hund bitt av hoggorm

Ved ankomst klinikken var Hermine veldig hoven i snuten, samt nedover på siden av halsen. Hun var smertepåvirket og hadde rask puls. Det ble oppdaget 2 små punktsår med ca 12 mm mellomrom på snuten. Det kliniske bildet sammen med sårene ga en sterk mistanke om hoggormbitt og behandling ble iverksatt umiddelbart.

Hoggorm er den eneste giftige slangen vi har i Norge og hver år får vi inn flere hunder som har blitt bitt av hoggorm. Noen bitt er såkalte tørre bitt og gir ingen symptomer. I andre tilfeller, slik som med Hermine, sprøytet hoggormen gift inn i kroppen. Denne giften spres videre med blod – og lymfesystemet og kan deretter skade organer som nyrer, lever og hjerte. Det er derfor viktig at hunden holdes mest mulig i ro etter et hoggormbitt og fraktes til veterinær så raskt som mulig.

Væskebehandling

Hermine kom raskt inn til oss etter at hun ble bitt og det ble lagt veneflon i det ene beinet, slik at hun kunne få væskebehandling intravenøst. Dette gjør man for å opprettholde blodtrykk og beskytte indre organer som nyrer og lever. Hermine fikk også antiserum, en motgift vi bruker ved hoggormbitt. Denne gis langsomt intravenøst mens man overvåker puls, respirasjonsfrekvens, blodtrykk, slimhinner og EKG.

Allerde 1 time etter intensivbehandlingen var Hermine mye bedre form, hun hadde roligere puls og respirasjon og snuten var mindre hoven. Hun fikk en kort luftetur og var da ivrig og kvikk og mye mindre smertepåvirket. Hun ble deretter overvåket regelmessig utover kvelden og kunne reise hjem til eier noen timer senere.

En frisk og glad hund

Dagen etter var Hermine tilbake for kontroll med væskebehandling, blodprøver og EKG. Prøvene var fine og hun ble i stadig bedre form. 2 og 14 dager etter bittet var hun innom oss for en kort blodprøvekontroll og alle verdier var fine. Hun ble deretter friskmeldt og har nå gått tilbake til normal aktivitet.

Vi er veldig glade for at det gikk så fint med Hermine. Vi ønsker Hermine og eier lykke til videre og håper at hun holder seg unna hoggormen i framtiden!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *