fbpx

Gresstrå i nese/svelg hos katt

Katten Ford kom inn til oss i starten av mai. Han hadde da hostet litt, ristet på hodet og svelget unormalt. Katten eies av vår veterinær Ann Cathrin og hun fattet raskt mistanke om at det kunne sitte fast et gresstrå i nese/svelg. De fleste katter spiser litt gress fra tid til annen og dette er helt normalt. Noen ganger setter imidlertid gresstrå seg fast i nese/svelg og dette kan skape irritasjon i luftveiene og ubehag for katten.

Undersøkelse med endoskop

Ford fikk litt sedasjon (bedøvelse) slik at vi kunne undersøke godt i svelget. Han fikk lagt et veneflon i beinet for intravenøs tilgang og vi koblet på væske som han fikk mens han var bedøvet. Ved første inspeksjon benyttet vi et såkalt laryngoskop, et instrument med lyskilde på som gjør at vi kan se bak i svelget. Her kunne vi imidlertid ikke se noe galt.  Vi valgte derfor å benytte et endoskop, et instrument med lys og kamera i enden. På den måten kunne vi undersøke lenger bak og opp mot nesen. For å kunne gjøre dette måtte Ford legges i en kortvarig narkose. Han ble intubert, slik at vi kunne sikre frie luftveier og en trygg narkose før vi gikk i gang. Og der, i den bakerste delen av svelget bak nesehulen fant vi et lite gresstrå.

For å kunne få tak i gresset ble det benyttet et lite spesialinstrument (en liten, bøyelig tang) og etter litt lirking klarte vi å få hele gresstrået ut. Da dette var fjernet inspiserte vi på nytt med kamera og der lå det ytterligere et gresstrå og irriterte opp mot nesehulen. Dette ble også fjernet og vi undersøkte til slutt grundig med endoskopet igjen for å forsikre oss om at alt gress var borte. Det var det heldigvis og Ford kunne legges til oppvåkning under observasjon av en av våre dyrepleiere.

Symptomer på gresstrå i nese/svelg

  • Hosting/nysing/harking
  • Gnir seg mot snuten med labbene
  • Nedsatt matlyst
  • Svelger unormalt
  • Neseflod

Noen ganger har kattene veldig tydelige symptomer, for eksempel at de nyser og hoster kraftig. Andre ganger er symptomene mer vage og det eneste man ser er kanskje at de svelger litt unormalt. Er du usikker på om katten din kan ha et fremmedlegeme i luftveiene?

Ta gjerne kontakt med oss for råd og veiledning.