fbpx
flått, blodsuger

Flått

Flåtten er et lite blodsugende edderkoppdyr som trives best i skyggefulle, fuktige områder. Den oppholder seg gjerne i gresset litt over bakken og kan feste seg på hunden, katten eller oss mennesker idet vi passerer. De fleste flått er ikke smittebærende, men det er likevel en viss risiko for at de kan overføre sykdommer.

Forebygge flåttbitt

Vi anbefaler å undersøke hunden eller katten hver kveld. Flåtten fester seg gjerne på områder med lite pels og tynn hud, men hele hunden eller katten bør sjekkes. Oppdager man flått bør denne fjernes så raskt som mulig. Det finnes egne flåttpinsetter som kan brukes, eller man kan bruke fingrene. Ta tak helt inntil huden, dra flåtten rett ut og unngå å klemme den i stykker. Rens gjerne bittstedet etterpå med for eksempel klorhexidin.

Det finnes flere ulike reseptbelagte flåttmidler man kan bruke for å forebygge. Ta kontakt med oss om du ønsker råd om hva som passer din hund eller katt.

Følg oss gjerne på Facebook og meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta nyttig informasjon, produkter, rabatter og unike tilbud.

Flåttbårne sykdommer

Sykdommer som borreliose, anaplasmose og TBE (Tick-Borne Encephalitis) er flåttbårne sykdommer som har vært påvist hos hund i Norge.

Borreliose

Borreliose forårsakes av bakterien Borrelia burgdorferi. Symptomer på sykdommen kan være leddsmerter, stivhet i muskulatur, nedsatt allmenntilstand og feber. Det er imidlertid svært sjelden at hunder som smittes med bakterien utvikler sykdom. Mer om borreliose kan du lese her.

Anaplasmose

Anaplasmose forårsakes av bakterien  Anaplasma phagocytophilum. Inkubasjonstiden er ca 7 – 14 dager. Symptomer på anaplasmose kan være nedsatt matlyst, dårlig allmenntilstand, feber og problemer med å bevege seg. Det er ikke alle hunder som blir smittet som utvikler sykdom. Sykdommen behandles med antibiotika.

Tick-Borne Encephalitis

Tick-Borne Encephalitis (flåttbåren hjernebetennelse) forårsakes av et virus som overføres via flåttbitt. Symptomer kan være feber, nedsatt allmenntilstand og kramper eller andre nevrologiske symptomer. Det er imidlertid svært sjelden at hund smittes med TBE-virus.

Når skal veterinær kontaktes

Ta kontakt med veterinær dersom hunden får symptomer som nedsatt allmenntilstand, feber, stivhet/muskelsmerter eller kramper.

Informer oss dersom du vet at hunden din har blitt bitt av flått.