fbpx
alger, algeforgiftning

Algeforgiftning

Blomstrende alger i vannet kan resultere i algeforgiftning og dette kan potensielt være dødelig for hunden din. Derfor bør du være ekstra på vakt i sommerhalvåret. 

Om du mistenker at hunden din er blitt utsatt for algeforgiftning bør du kontakte veterinær med en gang. Det kan være helt avgjørende at vi får startet behandlingen tidlig.

Blågrønnalger

Fra juli til september blomstrer blågrønnalger, under blomstringen dør mange av algene og toksiner (giftstoffer) slippes ut i vannet. Disse stoffene er giftige både for dyr og mennesker. Blågrønnalger finnes i både ferskvann, brakkvann og saltvann. Et kjennetegn på at det har vært en oppblomstring av blågrønnalger er at vannet har en blågrønn eller grønn til gulgrønn farge og er grumsete. Dette indikerer at du og din firbeinte venn bør holde dere vekk fra vannet. Unngå bading, samt at hunden drikker av vannet.

Symptomer på algeforgiftning:

  • skjelving
  • oppkast
  • diare
  • dårlig balanse
  • kramper

Du skal også vite at det kan være giftstoffer i vannet selv om du ikke kan se tegn til algeblomstring, om algeblomstringen skjedde for kun noen få dager siden kan alt tilsynelatende virke normalt. Det finnes over 30 ulike algearter som kan forårsake forgiftning. Les mer om algeoppblomstring her.

Mistenker du at vannet er forgiftet av alger skal verken du eller hunden din bade eller drikke av det. Om du er uheldig og hunden din bader i et vann hvor du mistenker at det kan være alger, skal du skylle pelsen grundig med rent vann. Det er viktig at giftalger ikke sitter igjen i pelsen til hunden. Husk også å skylle deg selv etter at hunden er ren.