fbpx
Flått

Flåttsesongen er i gang – flåttmiddel til hund og katt

Sommeren begynner å melde sin ankomst og flåtten er i full aktivitet. Her i Norge er den mest vanligste flåtten «Skogflått (Ixodes ricinus)» og den er aktiv når temperaturen er over 5 varmegrader. Flåtten trives best i kyststrøk hvor klimaet er fuktig, men forekommer hyppig også her i Innlandet, gjerne i høyt gress.

Vi anbefaler å sjekke både hunder og katter for flått jevnlig, selv om man bruker flåttmiddel. Finner du dem kravlende i pelsen er de enkle å få tak i ved å bruke en kam, og du slipper dermed å få dem på seg selv. De setter seg ofte der huden er tynn, som bak ører, i lysken, armhulen og rundt omkring på hodet. En voksen flått kan sitte opp til 7-13 døgn i huden.
Her kan den overføre bakterier som f.eks. borrelia og erlichia/anaplasma. Disse bakterier kan gi sykdom og man bør derfor unngå å bli bitt.

flått

Flåttmiddel til dyr

Det finnes flere alternativ for flåttmiddel hos hund og katt. Alle flåttmidler vi anbefaler er reseptbelagte, noe som betyr at det er dokumentert effekt, bivirkningene er få og det er nøye overveid ift. trygghet av helsemyndighetene. Reseptfrie flåttmidler er ikke anbefalt å bruke, da det ikke finnes krav til dokumentasjon av verken effekt eller bivirkninger. Dette kan dermed få kjedelige følger for dyret ditt hvis du bruker det.

Hvilket flåttmiddel man bør bruke avhenger av hva man synes er enkelt å bruke selv om omstendighetene rundt dyret.

Forskjellige varianter av flåttmiddel

  • Flåtthalsbånd. Varer som oftest i 5-6 måneder og er enkelt å bruke. Man bør vise forsiktighet ved berøring av båndet og kan derfor være utfordrende hvis man har små barn. Båndet bør også tas av ved bading, noe som kan gi litt merarbeid hvis du har en badeglad hund.
  • Spot-on. Dråper som dryppes i nakken eller sprayes på pelsen. Har ofte en varighet på 3-5 uker. Flere av produktene virker repellerende, dvs. flåtten vil unngå å sette seg på dyret. Hvis de setter seg vil de dø. Dyret bør ikke bades 48 timer før eller etter påføring, og effekten vil bli dårlige desto oftere man bader. Preparatet vil derfor ikke være den mest optimale løsningen for hunder som bader ofte.
  • Tabletter. Laget som godbiter og ofte enkle å gi. Man kan velge mellom produkter som varer enten 3-5 uker eller tre måneder. Virker ved at flåtten biter seg fast og dermed får tilført virkestoffet fra flåttmiddelet, dør og tørker ut.

flåttmiddel, flått, reagensglass

Hvor lenge varer flåttsesongen?

I Norge varer flåttsesongen vanligvis fra våren til høsten. Den starter rundt mars/april og varer gjennom til september/oktober. Den nøyaktige varigheten av flåttsesongen kan imidlertid variere fra år til år og avhenge av faktorer som temperatur, fuktighet og geografisk plassering.

Les mer om parasittbehandling til katt.

Les mer om parasittbehandling til hund.